Woensdag middag 29 september zat ik in de trein onderweg naar Amsterdam Centraal om een whisky diner bij te wonen bij JD William’s whisky bar. Ik was uitgenodigd door Bart’s Bottles om het diner bij te wonen en uiteraard whisky te proeven. De distilleerderij? Westward, een Amerikaanse Single Malt producent. Ik had geen idee wat ik kon verwachten, want ik had geen idee dat er Amerikaanse Single Malts bestonden en dit is mijn eerste Whisky Diner ooit. Ik ben Bart’s Bottles dan ook erg dankbaar voor deze uitnodiging.
Het was een informatieve middag waarbij hooft distilleerder, Miles Munroe ons vertelde over hun mooie distileer proces en vol passie ons drie verschillende whisky’s liet proeven. Bij binnenkomst kregen we al een voorproefje van de Westward American single malt Pinot Noir Cask. Een zeer robuuste en zoete binnenkomer.
Westward Distillery
Opgericht in 2004, Portland Oregon, streeft Westward al bijna twee decennia naar een product dat echt iets toevoegt in de whisky wereld. Op geheel eigen wijze hebben de van origine bier brouwers zich het maken van whisky zich eigen gemaakt. En dat is te proeven. De smaak van de whisky’s zijn vol en robuust. Hun passie voor de gouden drank blijft niet bij alleen het maken van whisky. Ze zijn bezig als een van de frontlopers de Amercian Single Malt een officiële categorie te maken binnen de whisky wereld. En zijn mede oprichters van het ASMWC (American Single Malt Whiskey Commision). Opvallend vond ik dus dat zij het product ook als “Whiskey” vermelden en niet als Whisky.
Whisky Diner
Westward American Single Malt was de eerste officiële whisky die we kregen als onderdeel van het Westward whisky diner. Een zacht zoete whisky. Elegant en drinkt lekker makkelijk weg. Deze whisky werd gepaired met een klein glaasje IPA (Brothers in Law Gelato). Beide zacht zoete dranken gingen erg goed samen. Voor mij was dit ook zeker een verassing dat je dus heel goed een klein glas speciaal bier kan samen drinken met een whisky. Daarna werd de Pinot Noir nogmaals geserveerd, maar dit maal gepaired met een Lager bier (Two Chefts Holy Gunther). Voor mij was het al snel duidelijk dat deze American Single Malt mijn favoriet zou zijn. Rijk in zoet fruit zowel op de reuk als op de tong. En als laatste de Stout Cask gepaired met een Imperial Stout (Old Hickry Lindley Park). Al was het niet mijn favoriet van de dag. De Stout cask veraste mij wel positief. Met donker geroosterde, robuuste walnoot smaak met een droog zachte afdronk kon ik van deze whisky ook erg genieten.
Westward is distinct, rich, brazen, and full of flavor. Balanced and bold.
Een informatieve en gezellige middag die afgesloten werd met een “Old Fashioned” gemaakt met de Westward Pinot Noir Cask Finish. Ik heb de kan gekregen een geweldige whisky te proeven en nieuwe mensen te mogen ontmoeten uit de Nederlandse whisky scene. Nogmaals dank aan Bart’s Bottles voor de uitnodiging!